ivancan-naslovnicaDUBRAVKO IVANČAN

Izabrana djela

 

Priredio: Mario Kolar

 

Koprivnica, PPO DHK, 2017.

424 str., 21 cm

Biblioteka Podraviana

 

PRIČITAJ ULOMKE IZ KNJIGE

 

Cijena: 159 kn

NARUČI KNJIGU

 

O knjizi

Iako je na književnu scenu stupio 1950-ih s generacijom krugovaša, Dubravko je Ivančan (Krapina, 1931. – Zagreb, 1982.) ustvari cijelo vrijeme bio izvan svih krugova. Naime, za razliku od većine suvremenog mu pjesništva, Ivančanovo je umjesto disocijacije težilo prema harmoniji sa svijetom. Zbog toga se često odaje utišanoj evokaciji djetinjstva, spontanom suživljavanju s krapinskim i molvarskim zavičajem, staloženom ljubavnom romorenju ili pak djetinjem čuđenju tobožnjim običnostima svakidašnjice.

Više od polovice njegova opusa čine pjesme pisane po uzoru na japanski haiku, koji je uveo u hrvatsko pjesništvo, zasluživši već i time izdvojeno mjesto u hrvatskoj književnoj povjesnici. Otkrivajući u najobičnijim prizorima najneobičnije senzacije, Ivančan je pokazao da nije banalan svijet oko nas, nego tek naš doživljaj svijeta. Kao krajnje sažeto, stilski prozračno i naizgled motivski benigno Ivančanovo je haiku pjesništvo nerijetko nailazilo na nerazumijevanje. No, sa zacrtanog puta nije skretao sve do svršetka prerano prekinutog života, stvorivši jedan od stilski i fenomenološki najčišćih glasova u hrvatskom pjesništvu.

U ovoj knjizi donosimo izbor iz cjelokupnog Ivančanova pjesničkog, esejističkog, kritičkog i prevoditeljskog opusa. Knjiga sadrži i priređivačevu studiju o Ivančanovu stvaralaštvu te njegov životopis i bibliografiju.

Osvrti na knjigu

Matija Ivačić: Dubravko Ivančan ili brod bez luke