Objavljen "Europski duh" Božidara Prosenjaka

europski-duh-naslovnicaU suizdanju Podravsko-prigorskog ogranka DHK i Nakladničke kuće "Tonimir" iz Varaždinskih Toplice objavljena je zbirka priča "Europski duh" Božidara Prosenjaka.

Prosenjak je autor šezdesetak knjiga za djecu i odrasle. Uvršten je u enciklopedije, antologije i zbornike u zemlji i inozemstvu te u školske udžbenike i lektiru. Za svoj rad višekratno je nagrađivan, a djela su mu prevedena na strane jezike.

Već je Ivo Zalar konstatirao Prosenjakovo majstorstvo u pisanju ne samo romana, nego i kratkih proza. Njegove priče objavljivali su tjedni listovi, časopisi i zbornici, a knjiga Europski duh sadrži izbor najboljih Prosenjakovih priča sabranih na jednom mjestu, kojima su dodane i neke nove, do danas neobjavljene priče.

U svojim pričama Prosenjak je uglavnom zaokupljen pitanjem može li čovjek odgovoriti vječnome zovu svoje nutrine i zaista se, usprkos mnogim izazovima, promijeniti na bolje, te istražuje što mu u tome može biti nadahnuće i poticaj. Riječ je o problematici s kojom se na poseban način suočava i europski čovjek modernoga vremena

Više o knjizi