Predstavljanje knjige "American Bob" Darka Pere Pernjaka

Srdačno vas pozivamo na predstavljanje novog romana Darka Pere Pernjaka "American Bob" koje će se održati u srijedu 13. rujna 2017. u 19.00 sati u Knjižnici i čitaonici "Fran Galović" Koprivnica.

pozivnica bob u kc

Objavljen novi broj časopisa "Artikulacije"

Artikulacije3 naslovnicaU suizdanju Podravsko-prigorskog ogranka DHK i Umjetničke organizacije Artikulacije objavljen je novi broj časopisa "Artikulacije", koji, između ostalog, donosi suvremenu slovensku književnost, razgovor s Ivanom Golubom, radove gostiju 2. Alpe Jadran festivala mladih pisaca iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, kritičke osvrte i drugo.

Više o novom broju

Objavljen roman "22 stoljeća" Vedrana Volarića

22 stoljeca naslovnicaU izdanju Podravsko-prigorskog ogranka DHK objavljen je roman "22 stoljeća" prošlogodišnjeg dobitnika Književne nagrade "Ivan vitez Trnski" Vedrana Volarića.

Nakon što u prvom stoljeću dvojica poraženih ratni­ka u bijegu usred pustinje naiđu na neobičnu bocu vode (naizgled „dar s neba") koja im spasi živote, za­počinje priča o pet muških i pet ženskih likova koji kroz svojevrsne reinkarnacije žive sljedećih dvade­set i jedno stoljeće, nesvjesni da su već disali ovim svijetom, nesvjesni da svaki njihov čin, nevažno ko­liko se malen i besmislen u tom trenutku činio, stva­ra budućnost svijeta i njihovog novog postojanja.

Roman čine različiti likovi koji na različite načine žive u različitim vremenima, ali sa sličnim krajnjim ishodima. U tom smislu roman govori o nepresta­nom ponavljanju povijesti i domino efektu. Odno­sno, različite situacije u koje likovi dolaze ne govore samo o presudnim i neizbježnim životnim pitanji­ma, kao što su razlika između dobra i zla, ljubavi i mržnje te svjetlosti i tame, nego i o razlozima zbog kojih ljudi donose odluke koje ih nose prema (ne)iz­vjesnoj budućnosti.

Ovo djelo Vedrana Volarića, jamačno inspirirano „Atlasom oblaka" Davida Mitchella, može se čitati i kao zbirka priča, i to ne nužno kronološkim slije­dom, čemu u prilog ide i naizgled relativna temat­ska samostalnost svakog od poglavlja, koja su, osim toga, pisana i različitim stilom te oblikovana razli­čitim grafičkim elementima, što romanu daje i obi­lježja konceptualnosti. No, u prvom planu ipak je – priča sama.

Više o knjizi

Objavljen "Europski duh" Božidara Prosenjaka

europski-duh-naslovnicaU suizdanju Podravsko-prigorskog ogranka DHK i Nakladničke kuće "Tonimir" iz Varaždinskih Toplice objavljena je zbirka priča "Europski duh" Božidara Prosenjaka.

Prosenjak je autor šezdesetak knjiga za djecu i odrasle. Uvršten je u enciklopedije, antologije i zbornike u zemlji i inozemstvu te u školske udžbenike i lektiru. Za svoj rad višekratno je nagrađivan, a djela su mu prevedena na strane jezike.

Već je Ivo Zalar konstatirao Prosenjakovo majstorstvo u pisanju ne samo romana, nego i kratkih proza. Njegove priče objavljivali su tjedni listovi, časopisi i zbornici, a knjiga Europski duh sadrži izbor najboljih Prosenjakovih priča sabranih na jednom mjestu, kojima su dodane i neke nove, do danas neobjavljene priče.

U svojim pričama Prosenjak je uglavnom zaokupljen pitanjem može li čovjek odgovoriti vječnome zovu svoje nutrine i zaista se, usprkos mnogim izazovima, promijeniti na bolje, te istražuje što mu u tome može biti nadahnuće i poticaj. Riječ je o problematici s kojom se na poseban način suočava i europski čovjek modernoga vremena

Više o knjizi